2010. december 23., csütörtök

Merry Szöszmösz

ahogy drága angoltanárom tanította, és egyébként is Zisz iz the most wonderful time of the year. Rohamléptekkel közeledik a karácsony, mint ahogy láttuk pár bejegyzéssel lejjebb Samuelt  is karácsonyi giccsparádéval hányta le egy arra járó kóbor dekoratőr (nem én). A karácsonyi hajrá utolsó akkordjaként itt az idő tehát, hogy körbenézzünk karácsonyfa-országban.

Első megállónk a Christmas Tree Shops,
amely egy fantasztikus hely, azt leszámítva, hogy a karácsonyhoz bárhogyan köthető végtelen számú mihaszna bizbaszok mellett fenyőfát egyáltalán nem árul. Mivel nem zöldövezeti amerikai kertvárosban élek, így nem tudok mit kezdeni 5o ooo izzót tartalmazó kültéri  égősorral, kandallóra csavarozható jászollal, vagy műanyag kivilágítható szánnal, ami elé műanyag nyulak vannak bekötve, és egy idült alkoholista házmesternek tűnő zöld manó hajtja őket (wat?).

Menjünk tehát tovább, második megállónk legyen egy karácsonyfafarm. Mégis mi ez?

Mivel már gyerekkorom óta a "védd a fákat: egyél hódot" mozgalom elkötelezett tagja vagyok, ezért preferálom a gombócos fenyőt tehát az olyan fenyőt aminek megvan a gyökere némi földlabdában elrejtve. Hosszas keresgélés után azonban rájöttem, hogy itt mindenki leszarja az én perverz faültetési kényszeremet, mert az emberek ún. karácsonyfafarmon szerzik be (vágják ki) a karácsonyfát.
Ami ha jobban belegondolunk, a kisebbik rossz. Az történik ugyanis, hogy az átlag amerikai család kirittyentve, almás-fahéj és tojáslikőr illatfelhőben autóba vágja magát, a karácsonyfafarmon térdig érő hóban gyalogolnak autóznak körbe-körbe pár órácskát, hogy megtaláljak, majd kivághassák álmaik karácsonyfáját.

Így valóban csak azok a fák kerülnek kivágásra, amikből ténylegesen karácsonyfa lesz, a többiek egy körből kimaradnak, és vidáman élik tovább mindennapjaikat. Gombócos karácsonyfára így se kereslet, se kínálat nincs.

Harmadik megállónk legyen a jolly jokerként funkcionáló Walmart, ahol a lustább kreatívok (tehát még mindig nem én) a műfenyőfa-kollekciók által nyújtott lehetőségekben élhetik ki szenvedélyüket. Az üres,  vagy "pre-lit" azaz égőkkel előre felszerelt fák a 2 lábtól (6o cm) egészen a csillagos égig (7 láb , 213 cm) tartó tartományban beszerezhetőek, különböző fafajtákra leosztva. Aki a valóságtól annyira el akar rugaszkodni, hogy a műfenyő sem elég mű, az akár az alábbi fantasztikus színek közül is választhat
Isten látja lelkemet, ácsorogtam előttük vagy tíz percig gonosz vigyorral, hogy kőkemény leszek és megveszem a pinket. Aztán féltem attól, hogy ha véletlenül felhoznék egy csajt szombat este, és meglátná a fenyőmet, akkor szegény George Michael el sem jutna a "...I gave you my heart"-ig (pedig az csak a második sor!), és vége is lenne az estének.
Kifelé menet a hónom alatt egy átlagos zöld karácsonyfával még megkértem, ezt az Üdvhadseregnek gyűjtő, csengőt rázó, a való életben egyébként semmilyen gerincproblémával nem rendelkező önkéntest, kívánjon Boldog Karácsonyt a magyar olvasóknak!



 Békés és Boldog Karácsonyt \m/indenkinek!