Kezdjük talán azzal, hogy brit tudósok valószinűleg már kimutatták, hogy karácsony közeledtével a sejtjeinkben expresszálódik a mák-receptor, amely nagyon bonyolult, eddig feltérképezetlen pathway-eken (helló) mákbevitelre ösztönzi a szervezetet, főleg beigli formájában. Magam is így vagyok ezzel december közepén, de mivel se mákom, se mákdarálóm (éljenek a tradíciók), de még csak rendes sütőm sincs, így igazi kihívást jelent idén (?, mintha minden évben csinálnék, komolyan) a beigli sütés. A problémák ott kezdődnek, hogy az amerikai konyhában a máknak egy egészen vékony szelet jut, ez pedig nem más, mint a bagel-ek tetején a dísz:
és ezzel a mák szerepe le is zárult. Mivel ilyen csekély mennyiségben kell a háztartásokba (ha egyáltalán van még olyan elvetemült aki otthon süti a bagelt), ezért fűszerként árulják, sáfrány áron.
Akkor kövessük az alábbi kis útmutatót a beszerzéshez.
Első megálló a Price Chopper (3 mérföld), ahol az egyetlen kiszerelés valóban csak ez:
Ne szomorkodjunk el, keressünk más megoldást ahelyett, hogy 1 kg mákot 17 ilyen üvegből rakunk össze. Ilyenkor jön a képbe az Európai bolt, ahol Szvetlána szerint akár két rossz közül is választhatunk: vagy konzerv mák-víz masszát veszünk, amely már a dobozon lévő reklámcélú képről sem néz ki bizalomgerjesztőnek, vagy egy alig (szeptemberben) lejárt lengyel Mak niebieski-val (kék mák) vígasztalódunk.
(fontos: mezőgazdasági boltban semmiképp ne vásároljunk poppy seed-et!:-))
Akkor kövessük az alábbi kis útmutatót a beszerzéshez.
Első megálló a Price Chopper (3 mérföld), ahol az egyetlen kiszerelés valóban csak ez:
Ne szomorkodjunk el, keressünk más megoldást ahelyett, hogy 1 kg mákot 17 ilyen üvegből rakunk össze. Ilyenkor jön a képbe az Európai bolt, ahol Szvetlána szerint akár két rossz közül is választhatunk: vagy konzerv mák-víz masszát veszünk, amely már a dobozon lévő reklámcélú képről sem néz ki bizalomgerjesztőnek, vagy egy alig (szeptemberben) lejárt lengyel Mak niebieski-val (kék mák) vígasztalódunk.
(fontos: mezőgazdasági boltban semmiképp ne vásároljunk poppy seed-et!:-))
Ha sikerrel jártunk ha nem, Warka Strongot mindenképpen vegyünk, mert még a probléma felénél sem vagyunk, ugyanis tradícionális mákdaráló, mint eszköz nem létezik, ismeretlen fogalom. Ezzel úgy érzem megtaláltam azt a rést, amivel betörhetek végre az amerikai piacra, és sárga műanyag kupakos, piros színű öntöttvas szocreál mákdarálókkal áraszthatom el ezt a kiaknázatlan területet. Szükség törvényt bont, szemes mákból pedig nem lesz beigli, ezért elérhető eszközökkel kell dolgozni. Ugorjunk el a Walmart-ba(6 mérföld) és 25 dollárért vegyünk egy kis kávédarálót (már lassan 5o dolcsinál vagyunk, ennyiért már Magyarországról is utánnam küldték volna azt a k'rva beiglit, de most már ne adjuk fel!)
amely nagyon sok mindenre jó, mákdarálásra azonban teljeséggel alkalmatlan. Önnön magában darálva a mákot ugyanis undorító szürke entitást képez, ha közben nem ég le a motor (pilot kísérlet). A trükk azután jön, miután átnyálaztuk Horváth Ilonát (fúj), amely kimondja a mák:cukor töltelék szent és sérthetetlen arányát, amely 3:2. Így egy kis cselt alkalmazva a mákot a cukorral együtt daráljuk meg (igen Norbi, te is bekaphatod), amely heterogén elegyként már nem égeti le a darálót, és a pilot kísérletben a cukor nélküli mákból képződő trutymó sem keletkezik.
Az eredmény egyébként hihetetlen és tényleg megdöbbentő: az így készült mákos massza az égegyadta világon semmiben sem hasonlít az otthonihoz. Ezért, mivel még karácsonyig van pár nap az eljárást mákos gubán optimalizáljuk!
Az eredmény egyébként hihetetlen és tényleg megdöbbentő: az így készült mákos massza az égegyadta világon semmiben sem hasonlít az otthonihoz. Ezért, mivel még karácsonyig van pár nap az eljárást mákos gubán optimalizáljuk!
Egészségünkre váljék!