2010. december 27., hétfő

Hétfői Country

Így karácsony után a Jingle bells és White Christmas akkumuláció gyógyírjaként zeneileg kicsit más vízekre evezünk. Bár upstate new yorki-ak szerint mindenki egy büdös redneck, aki kalapot hord és/vagy country-t hallgat, mivel vidéki gyerek vagyok, ezért egy fillért sem adok az ilyen véleményekre, és nem vetem meg a countryt. 
Persze régen úgy voltam a countryval, mint az öreg székely a zsiráffal: "jó-jó, de otthonra nem kéne". Unalmasnak, egysíkúnak tartottam, de később tudatosult, hogy csak azért mert idáig kommersz szarokat hallgattam. Ugyanúgy jártam, mint a pálinkával:  kb 2o éves koromig azt hittem utálom, aztán rádöbbentem, hogy szeretem, csak addig mindenféle mekkmesterek pancsolt kerítésszaggató cefréit próbálgattam, amiket tényleg minden joggal hívhattunk volna "duplacsavart alulról falra felkúrónak". 
Azért nem szeretem a hosszú bevezetőket, mert ilyenkor úgy sejlik, mintha valami korszakalkotó, halhatatlan művet mutatnék be, de közben nem. Ez csak egy egyszerű fülbemászó country muzsika, egy szerencsétlen vadászról szól, aki 12 doboz sörön kívűl mást nem nyírt ki (bár mindenképpen pozitívum, hogy emellett legalább nem vezet valóságsót). Van itt még pofás gitárszóló,  hamisíthatatlan déli kiejtés és szleng, amit a kevésbé vájt fülűek is kiszúrnak, de azért csatolom a líricst, mert néha tényleg nem egyszerű. Álmos hétfőkre ideális egy laza hét elindításához.



Out in the sticks 
With the squirrels and the ticks 
and my 30-06 
I'm running out of miller light 
Trucks in park 
The dog won't bark 
Couple hours til dark 
wishing one would walk by 
might as well left my gun in the gun rack 
been here all day all i'e killed a 12 pack 
sitting here 
waiting on a deer 
drinkin' beer and wastin' bullets 
aiming at the empties 
missing hitting pine trees 
it ain't my fault them cans keep moving 
My babys on the phone 
saying baby come home 
where ya been and whatcha been doing 
well ive been sitting here 
waiting on a deer 
drinkin' beer and wastin' bullets 
the only deer i seen 
been john deer green 
but that dont mean 
that i got a rawl deal 
cause there aint no boss 
callin' me hoss 
ticking me off 
on the edge of this corn field 
on my second box of winchester hundred grains 
aint seen a big buck 
but its been a good day 
sitting here 
waiting on a deer 
drinkin' beer and wastin' bullets 
aiming at the empties 
missing hitting pine trees 
aint my fault them cans keep moving 
my babys on the phone 
saying baby come home 
where ya been and whatcha been doing 
well ive been sitting here 
waiting on a deer 
drinkin' beer and wastin' bullets 
sitting here 
waiting on a deer 
drinkin' beer and wastin' bullets 
aiming at the empties 
missing hitting pine trees 
aint my fault them cans keep moving 
my babys on the phone 
saying baby come home 
where ya been and whatcha been doing 
well ive been sitting here 
waiting on a deer 
drinkin' beer and wastin' bullets

2010. december 23., csütörtök

Merry Szöszmösz

ahogy drága angoltanárom tanította, és egyébként is Zisz iz the most wonderful time of the year. Rohamléptekkel közeledik a karácsony, mint ahogy láttuk pár bejegyzéssel lejjebb Samuelt  is karácsonyi giccsparádéval hányta le egy arra járó kóbor dekoratőr (nem én). A karácsonyi hajrá utolsó akkordjaként itt az idő tehát, hogy körbenézzünk karácsonyfa-országban.

Első megállónk a Christmas Tree Shops,
amely egy fantasztikus hely, azt leszámítva, hogy a karácsonyhoz bárhogyan köthető végtelen számú mihaszna bizbaszok mellett fenyőfát egyáltalán nem árul. Mivel nem zöldövezeti amerikai kertvárosban élek, így nem tudok mit kezdeni 5o ooo izzót tartalmazó kültéri  égősorral, kandallóra csavarozható jászollal, vagy műanyag kivilágítható szánnal, ami elé műanyag nyulak vannak bekötve, és egy idült alkoholista házmesternek tűnő zöld manó hajtja őket (wat?).

Menjünk tehát tovább, második megállónk legyen egy karácsonyfafarm. Mégis mi ez?

Mivel már gyerekkorom óta a "védd a fákat: egyél hódot" mozgalom elkötelezett tagja vagyok, ezért preferálom a gombócos fenyőt tehát az olyan fenyőt aminek megvan a gyökere némi földlabdában elrejtve. Hosszas keresgélés után azonban rájöttem, hogy itt mindenki leszarja az én perverz faültetési kényszeremet, mert az emberek ún. karácsonyfafarmon szerzik be (vágják ki) a karácsonyfát.
Ami ha jobban belegondolunk, a kisebbik rossz. Az történik ugyanis, hogy az átlag amerikai család kirittyentve, almás-fahéj és tojáslikőr illatfelhőben autóba vágja magát, a karácsonyfafarmon térdig érő hóban gyalogolnak autóznak körbe-körbe pár órácskát, hogy megtaláljak, majd kivághassák álmaik karácsonyfáját.

Így valóban csak azok a fák kerülnek kivágásra, amikből ténylegesen karácsonyfa lesz, a többiek egy körből kimaradnak, és vidáman élik tovább mindennapjaikat. Gombócos karácsonyfára így se kereslet, se kínálat nincs.

Harmadik megállónk legyen a jolly jokerként funkcionáló Walmart, ahol a lustább kreatívok (tehát még mindig nem én) a műfenyőfa-kollekciók által nyújtott lehetőségekben élhetik ki szenvedélyüket. Az üres,  vagy "pre-lit" azaz égőkkel előre felszerelt fák a 2 lábtól (6o cm) egészen a csillagos égig (7 láb , 213 cm) tartó tartományban beszerezhetőek, különböző fafajtákra leosztva. Aki a valóságtól annyira el akar rugaszkodni, hogy a műfenyő sem elég mű, az akár az alábbi fantasztikus színek közül is választhat
Isten látja lelkemet, ácsorogtam előttük vagy tíz percig gonosz vigyorral, hogy kőkemény leszek és megveszem a pinket. Aztán féltem attól, hogy ha véletlenül felhoznék egy csajt szombat este, és meglátná a fenyőmet, akkor szegény George Michael el sem jutna a "...I gave you my heart"-ig (pedig az csak a második sor!), és vége is lenne az estének.
Kifelé menet a hónom alatt egy átlagos zöld karácsonyfával még megkértem, ezt az Üdvhadseregnek gyűjtő, csengőt rázó, a való életben egyébként semmilyen gerincproblémával nem rendelkező önkéntest, kívánjon Boldog Karácsonyt a magyar olvasóknak!



 Békés és Boldog Karácsonyt \m/indenkinek! 



2010. december 18., szombat

Kalandozásaink Kulináriában 2: Mákom van!

Kezdjük talán azzal, hogy brit tudósok valószinűleg már kimutatták, hogy karácsony közeledtével a  sejtjeinkben expresszálódik a mák-receptor, amely nagyon bonyolult, eddig feltérképezetlen pathway-eken (helló)  mákbevitelre ösztönzi a szervezetet, főleg beigli formájában. Magam is így vagyok ezzel december közepén, de mivel se mákom, se mákdarálóm (éljenek a tradíciók), de még csak rendes sütőm sincs, így igazi kihívást jelent idén (?, mintha minden évben csinálnék, komolyan) a beigli sütés. A problémák ott kezdődnek, hogy az amerikai konyhában a máknak egy egészen vékony szelet jut, ez pedig nem más, mint a bagel-ek tetején a dísz:
és ezzel a mák szerepe le is zárult. Mivel ilyen csekély mennyiségben kell a háztartásokba (ha egyáltalán van még olyan elvetemült aki otthon süti a bagelt), ezért fűszerként árulják, sáfrány áron.
 Akkor kövessük az alábbi kis útmutatót a beszerzéshez.
Első megálló a Price Chopper (3 mérföld), ahol az egyetlen kiszerelés valóban csak ez:


Ne szomorkodjunk el, keressünk más megoldást ahelyett, hogy 1 kg mákot 17 ilyen üvegből rakunk össze. Ilyenkor jön a képbe az Európai bolt, ahol Szvetlána szerint akár két rossz közül is választhatunk: vagy   konzerv mák-víz masszát veszünk, amely már a dobozon lévő reklámcélú képről sem néz ki bizalomgerjesztőnek, vagy  egy alig (szeptemberben) lejárt lengyel Mak niebieski-val (kék mák) vígasztalódunk.

(fontos: mezőgazdasági boltban semmiképp ne vásároljunk poppy seed-et!:-))
Ha sikerrel jártunk ha nem, Warka Strongot mindenképpen vegyünk, mert még a probléma felénél sem vagyunk, ugyanis tradícionális mákdaráló, mint eszköz nem létezik, ismeretlen fogalom. Ezzel úgy érzem megtaláltam azt a rést, amivel betörhetek végre az amerikai piacra, és sárga műanyag kupakos, piros színű öntöttvas szocreál mákdarálókkal áraszthatom el ezt a kiaknázatlan területet. Szükség törvényt bont, szemes mákból pedig nem lesz beigli, ezért elérhető eszközökkel kell dolgozni. Ugorjunk el a Walmart-ba(6 mérföld)  és 25 dollárért vegyünk egy kis kávédarálót (már lassan 5o dolcsinál vagyunk, ennyiért már Magyarországról is utánnam küldték volna azt a k'rva beiglit, de most már ne adjuk fel!)

amely nagyon sok mindenre jó,  mákdarálásra azonban teljeséggel alkalmatlan. Önnön magában darálva a mákot ugyanis undorító szürke entitást képez, ha közben nem ég le a motor (pilot kísérlet). A trükk azután jön, miután átnyálaztuk Horváth Ilonát (fúj), amely kimondja a mák:cukor töltelék szent és sérthetetlen  arányát, amely 3:2. Így egy kis cselt alkalmazva a mákot a cukorral együtt daráljuk meg (igen Norbi, te is bekaphatod), amely heterogén elegyként már nem égeti le a darálót, és a pilot kísérletben a cukor nélküli mákból képződő trutymó sem keletkezik.
Az eredmény egyébként hihetetlen és tényleg megdöbbentő: az így készült mákos massza az égegyadta világon semmiben sem hasonlít az otthonihoz. Ezért, mivel még karácsonyig van pár nap az eljárást mákos gubán optimalizáljuk!
Egészségünkre váljék!

2010. december 17., péntek

Pénteki Ördögvilla

Tegnap este megnéztem újra a Prey for Rock and Roll c.  filmet, amely egy lánybanda szívszorító balladája, és amiből ez a dal egész nap a fejemben járt.  Ennek a fiktív zenekarnak a képzeletbeli koncertjén valószínűtlenül én is ott ráznám nemlétező rőzsémet az első sorban a sorozatjunkie-kal együtt: doboknál: Shelly Cole (Gilmore girls), basszer: Drea De Matteo (Joey, SOA, DH), szólógitár: Lori Petty (Prison break, House), és A Száj: Gina Gershon (Rescue me)


2010. december 14., kedd

Karácsony szelleme

hozzánk is elért...

2010. december 11., szombat

Legjobb öröm...

Jómagam régóta (közel másfél éve) foglalkozom behatóbban az amerikai sörök feltérképezésével. A kinálat azonban annyira széles spektrumon mozog, hogy ezalatt az idő alatt sem tudtam mindent kipróbálni, ezért  megkértem két fiatal partiarcot, hogy állitsák össze kedvenc söreik listáját. Ladies and gentlemen,  ime a nagy (tehát 2 ember véleményén alapuló) amerikai top sörök listája, csakhogy lássuk, a Budweiseren túl is van élet.



Brandon (24):

1. Victory Storm King Stout: 
Magas alkoholtartalom, sötét, sima, gazdag izvilág
2. Yuengling Lager:
Az egyik legrégebbi sörfőzde Amerikában, lágy, egyedi iz. Olcsó, de minőségi sör.
3.Landshark Lager:
Sokkal könnyebb és lágyabb is az előző két sörnél.
4. Magic Hat +9:
Enyhe barack iz (alig érezhető, de ott van), alkalmi sör , alacsony alkoholtartalom, borostyán szin, lágy íz.



Zach (24):

1. Sam Adams Boston Lager:
 Ez a sör egy nagyon tiszta maláta izzel rendelkezik, amelyet egy csipetnyi komló kisér. Nagyon bársonyos izvilággal, és nagyszerű borostyán szinnel rendelkezik. Minden alkalomra megfelelő. Steakhez, csirkéhez, vagy malacsülthöz egyaránt ideális.
2. Harpoon IPA:
Kesernyésebb komló izzel rendelkezik, az év bármely szakában ajánlott.
3Dogfish Head 90 minute IPA:
Erős komló iz, kilóg a sorból, hiszen nagyon erős sör.
4. Rogue Brewery Black Magic Stout
Fajsúlyos, nehéz sör, jó maláta iz.

2010. december 10., péntek

4 nap




2010. december 8., szerda

Snowmobile

Kawasaki ZX 1400 Ninja :          13 599 $
Nelson Rigg ponyva :                             16 $
Összeszorult szív:    megfizethetetlen



UPDATE:Felkerült a ponyva!!, második éve nézem ezt a mocit esőben, hóban, fagyban, és a poszt után egy nappal fent van a ponyva. Lehet hogy a szomszédaim is olvasnak?

2010. december 1., szerda