2009. szeptember 30., szerda

Menjen el....

...egy uj poszt, ahogy Balazsom mondana. Elmentem a Dinosaur-ba a kethetente megrendezendo Open Jam-re (Gabi szerint "nyitott lekvar"), ami azt jelenti, amit jelent. Felall egy komplett zenekar, majd kiraknak a pultra egy fuzetet, es ott lehet jelentkezni, nevvel , hangszerrel. Majd egy-ket bemelegito dal utan hivjak az elso nevet, aki hangszerrel felmegy, majd talalomra valaszt egy dalt, vagy kiotletel valamit fent a szinpadon. Az alapzenekar hihetetlenul profi, oreg jomunkasemberek, akiknek kezukben van minden dallam, amit valaha irtak, de a multkori jelentkezok nemelyiken latszott, hogy a haloszoba kepzeletbeli szinpadarol jott ide. (Igen, tudom en is felleptem mar a sajat haloszobamban es meg is dobaltak popcornnal, de ez most nem tartozik szorosan ide). Igy hipp hopp megerlelodott a gondolat, hogy amint megjon az immaron 5 huros mexikoi Fender, megmutatom ezeknek a helyi wannabe-knek, hol lakik az uristen. ("Mikor Clinton beul a Lincolnba"?)
Kozben lement meg par nyarzaro fesztival, peldaul az Oktoberfest, a Lengyel, az Olasz es az Ir.

A nyarzaro fesztivalok tenyleg nyarzarok voltak, mar azt hittem, hogy vegig egesz evben fesztival lesz, mig be nem intett az osz. Egy hete folyamatosan esik (leszamitva azt a gyonyoru, feledhetetlen 20 percet vasarnap delutan, amig elallt) igy marad a munka.
A konfokalis mikroszkop hol jo , hol nem jo, amit csak tetez az, hogy Vladimir felel erte, aki, mint az Armageddon ota tudjuk, valoszinuleg szinten kalapaccsal javitja. A problemat neheziti, hogy a lenyeg az lenne, hogy a sejteket elve egy felulethez kotjuk, megfestjuk ezzel-azzal, majd legmentesen lezarjuk, de lehetoleg ugy, hogy a meresig eletben is maradjanak. Persze ne legyenek se sokan, se kevesen. Igen, ezt koran sem olyan egyszeru osszehozni, de azert nem lehetetlen. Mellette ismerkedek az adoptiv transzferrel (roviden: az egyik eger sejtjeit a masikba oltjuk). Holnap ha minden igaz be is oltok 10 darabot, miutan leborotvaltam oket egy hajvago geppel. Erdekes ez az eger-melo, sokkal tobb mindent lat az ember, mint amit kellene.
Van egy eljaras, a perfuzio, ami a kovetkezo lepesekbol all (alacsony ingerkuszobbel rendelkezo olvasoim (mind a 15 -de naponta!)most nyugodtan ugorjanak a kovetkezo bekezdesig. Szoval nembutal indukalt komaba helyezed az egeret, majd miutan felvagtad faroktol orrig, szetrepeszted a bordakat egy koromvagocsipesszel (:-D), majd a dobogo szivbe (:-() izles szerint 20-50 ml formalint fecskendezel, amit a sziv azonnal vegigszallit az egeren, mintegy elve-fixalva. Ennek hatasara az osszes szerv pillanatok alatt elfeheredik, megno, es az eger kifeszul mint egy papirsarkany. Ezutan kimetszed a gerinccsatornat es a farkanal fogva formalinba teszed. No a tortenethez hozzatartozik, hogy amikor eloszor mutattak meg nekem, nem sikerult a mutatvany, es en csak ennyit lattam: Brian a szivbe injektalt, ami felrobbant. ezutan (mivel igy nem volt keringes, szoritott az ido, es a gerinccsatornaba kell juttatni a formalin) verszemet kapva elkezdte levagdosni az eger felesleges reszeit, igy repultek az orrok, fulek, labak, szemek. Miutan vegzett, a kezeben tartott egy szoros farkat, amirol logott egy gerinccsatorna, annak a vegen, egy csupasz koponya. No itt ereztem , hogy talan ra kellene gyujtani, de aztan felvilagositottak, hogy ezt nem igy kell vegigcsinalni az osszes egeren :-D


No, hagyjuk is a darabolos dolgokat. Voltunk biztonsagtechnikai treningen, mivel az itteni jogositvany feltetele, hogy egy 5 oras kurzuson atessunk. Sok ertelme nem volt, csak hogy megtudjuk , hogy hanyan halnak meg miben, es hogy milyen biztonsagtechnikai ujdonsagok vannak az autokban, es hasonlok. Mondjuk egy ket erdekes dolgot hallottunk, pl az itt mar hasznalt "zoldhullam". Azt jelenti, hogy a tuzoltoautok fel vannak szerelve egy jeladoval, es varos foutjain az osszes lampa rendelkezik egy vevovel. Ha a tuzolto kozeledik, akor a lampa abban az iranyban automatikusan zoldre valt, mig a tobbinek pirosat ad. Termeszetesen az elso kerdesunk az volt, hogy mi a frekvencia, hogy a garazsnyitot az autoban rogton at tudjuk hangolni.
Csak mi nevettunk.
Akkor viszont mar nem, amikor megtudtuk, hogy az autosiskolanaktenyleg nincs autoja(?), tehat vinni kell egy autot a vizsgahoz, ez azt jelenti, hogy nekem motort is. Sok sikert!